Mastercue 台球论坛

QQ登录

只需一步,快速开始

Talisman中国独家总代理

十大呃细路大话(你细个一定有听过...)

1.「同你储埋d利是钱入银行」
(最多细路受骗...)

2.「生旧叉烧好过生你」
(生到旧叉烧话你好野!)

3.「再喊叫警察叔叔拉你」
(喊都搵警察,告你阻差办工呀!)

4.「食葱会聪明 D 架」
(食鸡翼又唔见生翼!?)

5.「食唔清 D 饭会娶个豆皮老婆」
(老豆食得好干净喎,点解呀妈你...)

6.「装人冲凉会生眼挑针」
(无事喎!)

7.「讲大话会甩大牙」
(讲左咁多年大话都未试过...)

8.「唔好玩橡筋呀,橡筋会吸血架」
(放响水又唔见佢吸水既?)

9.「你再咁曳比"丫鸦"捉左你」
("丫鸦"咩生物?)

10.「你系由石头爆出黎」
(咁石滩咪好多孤儿?)

点有关呢?请楼上位兄弟发表下个人意见~![em05]

的确有D唔明,嘿嘿.....

1.「同你储埋d利是钱入银行」

无听过:我系乡下仔,屋企无钱,无得放入银行

2.「生旧叉烧好过生你」
无听过:我系乡下仔,一年都食吾到一次叉烧

3.「再喊叫警察叔叔拉你」
无听过:我系乡下仔,条村无警察的

4.「食葱会聪明 D 架」
无听过:我系乡下仔,读得书少

5.「食唔清 D 饭会娶个豆皮老婆」
无听过:我系乡下仔,全村得一个豆皮婆,况且结左婚,要娶距的话,等于叫人地老公戴X帽.....

6.「装人冲凉会生眼挑针」
无听过:我系乡下仔,但吾洗住茅屋

7.「讲大话会甩大牙」
[em01][em01]

8.「唔好玩橡筋呀,橡筋会吸血架」
真系识抽水嘎,放系火水度一晚,会胀晒的

9.「你再咁曳比"丫鸦"捉左你」
("丫鸦"咩生物?我读得书少,细个时未听过,仲有:应该是"拽"不是"曳"吧?)

10.「你系由石头爆出黎」
我屋企有条大榕树,大石头就少见

不过,以上的大话,我宜家经常讲

综合上述,其实大话同经济有关

[em01][em01]

楼主所讲的时代.,我条村穷到稳个钱刮莎都无,对于:

利是钱(你地收过红纸未?真系一张红纸折成"利是")

叉烧(过年至食一两餐猪肉,叉烧呢D奢侈品...)

因为屋企无野比人偷,可以日日打开门口(据史载,除了李世民的贞观之治外,史上无几个时代可以吾关门训觉的,计落我地几幸福的,仲省好多买锁\整门的钱)

无野比人偷嘛,警察系乜东东都吾知

由于个个人品性纯良,所以偷睇女人冲凉呢D野无人会做

在伟大的中国共产党领导和改革的春风下.我条村的经济稍有好转,我至学识左以上十大大话

.你地话啦,讲大话呢味野系咪同经济有一定关系

有真系几严重哦~~!!

[em05]

哇,S都给你咬返生啦~